KREATÍV-VARÁZS

KREATÍV-VARÁZS

Házi praktikák húsvéti sonkához

2015. április 02. - Kreatív Varázs

Lassan közeledik a húsvét és a tradicionális húsvéti ételek része a főtt sonka. Nem gondolnánk, de nagyon is fontos, hogy a sonkát hogyan főzzük meg és közben milyen hozzávalókat adunk hozzá, hogy ízletes legyen. Vannak olyan házi praktikák amelyeket csak évek alatt fejleszthetünk ki. Most itt van pár hasznos és egyszerű praktikát, ahhoz hogy egy ízletes sonkát tudjatok készíteni. 

 

ham_rsz_0.jpg

 

Először is nem mindegy, hogy milyen fajta sonkát vásárolsz, mindig nézd meg, hogy milyen a sonka színe. Hogyha nem rózsaszín színű a sonka amit kiválasztottál akkor az nagy valószínűséggel nem friss ezért nem ajánlom, hogy megvedd. A másik fontos vásárlási tipp, hogyha kötözött sonkát vásárolsz mindig néz meg a szavatossági idejét, mert lehet hogy már lejárt. Az is előfordulhat, hogy megvásárolod otthon kibontod a sonkát és már kocsonyás az állaga, ilyenkor az biztos hogy romlott. 

Miután beszerezted a legjobb sonkát már csak meg kell főzni, de ez sem olyan egyszerű mint az ember gondolná. Szükség van hozzá egy sonkára (tetszőleges méretben), egy fej vöröshagymára és 4-5 szem fekete borsra. Néhány házi praktika a jobb ízesítés kedvéért: Tegyél a főzőlébe 3 gerezd fokhagymát és 2 darab babérlevelét is. 

A sonkád nem előfőzött és nem szárított akkor a főzés előtt 2-3 órával vedd ki a hűtőből. Majd egy nagy tálba forralj vizet, után tedd bele a hozzávalókat majd a forrás után tedd bele a sonkát is. Fontos, hogy annyi ideig főzd a sonkát ahogy kilósat vásároltál.(2 kg sonkát minimum 2 óráig). Minden fél órában ellenőrizd, hogy mennyit puhult a sonka. Majd főzés után hagyd kihűlni a főzőlében és utána vedd ki. Ajánlatos a sonka főzőlevét megtartani, mert például a bablevesnek kitűnő alapanyag.

Ha  előfőzött sonkát veszel akkor áztasd be előtte lévő nap, annyi hideg vízbe, hogy az ellepje a sonkát. Mert így nem fog érződni a sós íze. Majd a fenti leírás alapján főzd meg. (Általában az előfőzött sonka hamarabb megfő, ezért egy kicsivel kevesebb idő kell a főzéséhez és gyakrabban kell ellenőrizni, hogy elkészült-e már). A kötözött sonkát főzhetjük a hálójában, de miután megfőtt és kihűlt távolítsuk el a hálót. 

Have a nice day! :) Lilla

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativ-varazs.blog.hu/api/trackback/id/tr637333812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása