Beköszöntött az ősz és ehhez az évszakhoz remekül passzol a körtetorta. Általában szombatonként szoktam sütni és mindig van egy kezdőötletem. Most ez volt az első körtetortám, ezért nagyon sok receptet olvastam el az interneten. Voltak olyan receptek amiknek csak a torta tetejére került körte vagy valamilyen másik gyümölccsel kiegészítve készül el. De végül megtaláltam az a receptet ami nekem is tetszett és sütés közben még hozzátettem egypár hozzávalót, hogy még finomabb legyen.
Hozzávalók:
A tészta elkészítéséhez a következőkre van szükség:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 db tojás
12 dkg vaj
1 citrom héja
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
4 db nagyobb körte
A krém elkészítéséhez szükségünk van:
2,5 dl tej
2,5 dl habtejszín
15 dkg liszt
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A tésztához való hozzávalókat egy tálba tesszük majd egy habverő segítségével összekeverjük, ezután a hűtőbe tesszük és pihentetjük legalább fél órát. Közben meghámozzuk a körtéket, kockákra vágjuk majd egy kisebb edénybe megfőzzük, de nem kell teljesen csak addig amíg puhább nem lesz. Amíg a körték főnek addig elkészítjük a krémet. A krémhez való alapanyagokat egy tálba összekeverjük. Miután letelt a félóra és a körték közepesen megfőttek elkezdhetjük kivajazni a tortaformát majd lisztet hintünk rá. A tésztát kétfelé osztjuk egy nagyobbra és egy kisebbre. A kisebbet kinyújtjuk és a tortaforma aljába tesszük, a nagyobbat szintén kinyújtjuk viszont hagyunk a szélére is tésztát, tehát szegélyt is készítünk belőle. Majd a körtéket ráhelyezzük és így az előmelegített sütőben sütjük 7 percig 220 C°-on. Ezután kivesszük és a habot ráöntjük majd visszatesszük sülni 170°-on addig amíg készre nem sül.
Have a nice day! :) Lilla