Kevés dolgot szeretek az őszben és ezen kevesek közé tartozik a pitesütés. Imádom, hogy lehet dekorálni, kísérletezni a receptekkel és olyan hozzávalókat is lehet kombinálni, amiről nem gondoltuk volna.
Péntek este egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondoltam, hogy mivel volt otthon túró és szerencsére az új faleveles kiszúróim is megérkeztek ezért nem hagyhattam ki, hogy ne süssek egy kis pitét. Nagyon kíváncsi voltam hogyan fog sikerülni, mert túrós pitét még nem sütöttem előtte. De a családom olyan szorgos fogyasztója a sütiknek, hogy szombaton már újabb túrós pitét sütöttem nekik, néhány új hozzávalóval kiegészítve a pénteki receptet.
A pite elkészítési ideje kb. 1 óra, attól függően, hogyan díszítitek, a falevelek kiszúrása és felhelyezése 15 percet vett igénybe.
Hozzávalók:
Tésztához
30 dkg liszt
12 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez
400 g túró
250 g tejföl
1 db citrom héja
10 dkg porcukor
1 kiskanál fahéj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C°-ra.
Először a cukrot és a vajat egy tálba tesszük, majd azt alaposan elkeverjük.
Ehhez a lisztet, tojást, sütőport, vaníliás cukrot is hozzáadjuk és egy habverővel elkeverjük.
Miután alaposan mindent elkevertünk, a tésztát vékonyra nyújtjuk. A tészta alapot elkészítjük, azután a fonatot és végül a levél mintát vágjuk ki.
A tésztát elősütjük kb. 5 percig, és amíg az sül addig előkészítjük a tölteléket.
Egy tálba tesszük a túrót, a tejfölt, a porcukrot és a citrom héjat, majd ezt összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk hozzá egy kiskanál fahéjat és vaníliás cukrot.
Az elősütött formába beleöntjük a túrót tölteléket, majd a tetejére helyezzük a már előre kivágott fonást és faleveleket. A dekorációt tojássárgájával megkenhetjük, hogy barnára süljön.
Végül pedig visszatesszük a sütőbe a pitét 20 percre, és 180 C°-on sütjük.